Azt, amit szerettem volna

Tavaly nyáron több régi barátommal terveztük, hogy elmegyünk Olaszországba nyáron. Néztünk vonatot, buszt, illetve egyéb lehetőségeket (hajó, repülő, űrsikló), és próbáltuk eldönteni, hogy mivel lenne a legjobb utazni. Végül amellett döntöttünk, hogy autót kölcsönzünk. Elvégre pont öten szerettünk volna menni. Heteket töltöttem azzal, hogy szerezzek valahonnét autót, mert úgy gondoltam a kapcsolataim alapján megoldom. Hát nem sikerült. Vagy nem merték odaadni, vagy nem tudták egy egész hétre kölcsönadni az autót. Ezért lenne jó egy saját. Mondjuk, ha nem nyaralásra költenénk el, akkor lenne. Bár akkor meg nem lenne pénzünk elmenni nyaralni. Ergo, fölöslegesen vettük meg az autót. Hú, ez kicsit túl lett bonyolítva. A lényeg az, hogy az interneten próbáltunk keresni  egy autókölcsönzőt, és valahogy beleakadtunk a napelemes rendszerek áraiba. Milyen jó az internet, nem? Mindig azt kapod, amit szerettél volna.

Ha már sikerült belebotlanunk, akkor kicsit utána olvastam.  Az ára nagyban függ attól, hogy milyen anyagból készült. Például a monokristályos szilícium napelemek drágák, de hatékonyak. 20% a hatásfokuk, elméletben 30 is lehet. Aztán van a polikristályos szilícium, ami kicsit olcsóbb, 16% a hatásfoka. A gallium-arzenid vegyület alapú napelemek a legjobbak. 46%-os is lehet a hatásfok. Persze ez az árán is meglátszik. Az amorf szilíciumból és szerves anyagokból készült rendszereknek viszont bőven 10% alatt van a hatásfokuk.

A hatásfokot egyébként a környezeti és a konstrukcióval összefüggő tényezők is befolyásolják. Környezeti közül a hőmérséklet a legfontosabb, de a cella felületének tisztasága és a megvilágítás egyaránt számít. Aztán a cellák mennyisége, a napelem felülete szintén számít. Erre van is egy képlet, amit most nem írok le. De mindezek miatt van, hogy minden napelemes rendszer ára más és más. Először fel kell mérni a körülményeket, ahova akarják telepíteni, milyen szögben és mennyi ideig éri napfény. Ezeket figyelembe véve lehet kiválasztani, hogy milyen anyagból készüljön. Így végül az ár egyedi lesz. Viszont hosszú távú befektetés, tehát simán megéri akár a drágábbat venni, ha kiszámoljuk, hogy mennyi idő alatt térül meg, és az mondjuk nem 30 év. Szerencsére ma már nem feltétlenül luxuscikk, szóval az emberek nagyobb körében elérhető.