Az autóbérlésnél már csak a diákmunka menőbb

Egy elit középiskolából kerültem be az egyetemre. Ott már megszoktam, hogy mindenki szeretne menőzni, illetve kitűnni a tömegből, és keresi önmagát. Itt ugyanez megy, pedig már fiatal felnőttek vagyunk, nem tinédzserek. Az egyik srác valamelyik felsőbb évfolyamból például nemrég szülinapi bulit tartott, amire még limuzint is bérelt! Bár ezt én egy kicsit túlzásnak tartottam, belegondoltam, hogy milyen jó is lenne a saját autómmal bejárni az egyetemre. Párszor elkéstem már az órákról, mert az egyik busz pont úgy ért be, hogy előtte éppen elment a másik. A kocsi viszont akkor megy és oda, ahova én szeretném. Persze az autóbérlés nem volt olcsó a bulira, meg alapból sem az! Saját autót venni sem kis pénz, és még ha örököl is egyet az ember valami csoda folytán, a fenntartás költségeit akkor sem ússza meg. A benzin ugyanis nem olcsó, és a kocsinak a biztosítása sem, meg még sorolhatnám, hogy mi mindenre van még szükség.

Ennek ellenére sokaknak sikerül huszonévesen megvenni az első autójukat. Többnyire hitelre, ahhoz pedig jövedelemre van szükség. Ezért én is úgy láttam, hogy valamilyen budapesti diákmunka elvállalása lenne számomra az első lépés. Még ha elsőre nem is keresek annyit, tapasztalatnak mindenképp jó lesz, hogy később előnyből induljak majd a munkaerőpiacon a már meglévő tapasztalatom segítségével.

Azt gondolná az ember, hogy Budapesten mindig mindent keresnek, és dobják az ember után a diákmunka lehetőségeket. Ez részben igaz, viszont fontos, hogy megbízható céget és közvetítőt találjon az ember. A topiwork.hu-n sok budapesti diákmunka található, és több egyetemista társamnak is van már velük jó tapasztalata. Itt ugyanis a munkavégzés helye mellett részletes leírást is feltöltenek az álláshirdetésekről, illetve a várható bérezéssel kapcsolatban is találhatunk mindig információt.

Ez szokott az egyik fő probléma lenni, amivel főleg a külföldi diákok szoktak szembesülni más, lehúzós cégeknél. Sokszor ugyanis vagy nem adnak pontos tájékoztatást a fizetésről, vagy pedig egész egyszerűen nem fizetik ki azt bármilyen ürügyre hivatkozva. A topiwork.hu-nál ilyen még véletlenül sem fordulhat elő, mivel az iskolaszövetkezettel szerződő cégek és tanulók érdeke közös: mindannyian hosszú távra terveznek. A topiwork.hu pedig segít is nekünk a munkaszerződés elkészítésében, miután már sikeresen megpályáztuk álmaink állását.

A sikeres pályázati anyag elkészítése mellett ehhez az is fontos, hogy az új munkahelyünkön tudjunk beilleszkedni, illetve a lehető legjobban ismerjük az ottani írott és íratlan szabályokat, szokásokat. A topiwork.hu honlapján meg is találtam az erről szóló cikket, és nagyon hasznosnak találtam. Önéletrajz, motivációs levél, illetve interjú témában is találunk hasonló, jó tanácsokként szolgáló írásokat. Ezeket érdemes is elolvasni, mielőtt jelentkezésre adjuk a fejünket. A felvételi ugyanis általában több körből áll, ahol a rátermettségünk mellett gyakorlati tudásunkat is bizonyítanunk kell leendő munkaadónk felé. Akivel minden bizonnyal személyesen is kell majd találkoznunk, ha eljutunk az utolsó felvételi interjúig is.

Mindez lehet, hogy kicsit félelmetesen hangzik, de egyáltalán nem az. A topiwork.hu ugyanis minden kérdést összegyűjtött, amit gyakran szoktak feltenni nekik a kezdő álláskeresők, illetve az ügyfélszolgálatukhoz is bátran lehet fordulni, ha bármi bennünk maradt még. A technikai része egyébként szintén nem bonyolult. A munkákra jelentkezés előtt regisztrálnunk kell. A tagság nem ingyenes, de az ahhoz kapcsolódó minimális díj az első fizetésünkből lesz levonva. Önéletrajzot nekünk kell készíteni, de azt is könnyen fel tudjuk tölteni.

Remélem, hamarosan nekem is sikerül budapesti diákmunkát találnom a topiwork.hu-ról. Így egy nap talán álmaim autóját is megvehetem.