A használt autót az új abroncs megfiatalítja

Az egyetemi szaktársaimmal úgy döntöttünk, hogy indítunk egy autókölcsönzőt, amiben az a különleges, hogy csak és kizárólag környezetbarát, elektromos autókat lehet kölcsönözni. Mivel természettudományos tanulmányokat folytattunk, úgy éreztük, hogy valahol el kell kezdeni a környezetbarát autózás felé terelni az embereket.
Először három autót szereztünk be használtan, amiket azért egy kicsit helyre kellett pofozni, hogy bizalomgerjesztő legyen a potenciális ügyfeleknek. Mindegyik járt szervizben, majd úgy döntöttünk, hogy gumikra is szükség lesz, ráadásul mindegyikhez két szett: egy nyári és egy téli, hiszen nem kockáztatjuk a bérlők biztonságát. A kopott gumikat természetesen egy újrafelhasználó üzembe vittük, majd elkezdtünk keresgélni a neten, hogy hol lehet kapni nagyobb mennyiségben autógumikat, ráadásul szempont volt, hogy házhoz is hozzák, mert huszonnégy gumit nem tudunk csak úgy elhozni egy telepről. Ekkor bukkantunk rá egy gumi kereső oldalra, ahol mindenféle szempontot figyelembe véve kezdtünk el válogatni az autógumi kínálatban.
Először az információs oldalt néztük át, ami nélkül nem is szabad nekikezdeni a rendelésnek, különben nagyot hibázhatunk. Meg kellett néznünk, hogy az autók milyen terhelésnek lesznek kitéve, hogy milyen útviszonyokra ajánljuk a használatot. Elsősorban városi közlekedésre szántuk őket, amelyhez kiválasztottuk a megfelelő sebesség indexet (az adott gumiabronccsal megengedett maximum sebesség), majd a terhelési indexet, amely az abroncs keréknyomására vonatkozik.
A következő fontos információ a keréknyomra és a fékút távolságra vonatkozott, hiszen minden abroncsnak más és más. Jó tapadási felületet akartunk a városi használathoz, főleg a téli időszakra, amikor minden csúszós, ám több sofőr sem számol a meghosszabbodott fékúttal. Ez valahogy már hozzánőtt a városi közlekedéshez, hogy folyton rohannak az emberek, de – sajnos – nem számolnak a megváltozott útviszonyokkal. A gumik méretet természetesen az autótól és a felniktől függ, amelyekből most nem akartunk újakat venni, pedig ezen a honlapon azt is lehet kapni. Mindenesetre megjegyeztük, majd máskor rendelünk, amikor már beindul az üzlet.

Miután megvolt, hogy milyen abroncsokra lesz szükségünk, megrendeltük őket. A webáruház felületén jól átlátható a vásárlás folyamata, teljesen egyértelmű volt a felület, így nincs meg az esélye, hogy félrekattintunk valamit.   A rendelés úgy zajlik, hogy mi leadjuk a vásárlási igényt, amit feldolgoznak, majd ezek után megkeresnek minket. Ha mi még mindig szeretnénk fenntartani a vásárlást, akkor fixáljuk a szándékot, és megbeszélésre kerül a szállítási időpont. Mivel mi nagyobb mennyiségben rendeltünk, 1-2 munkanapnál tovább tartott a szállítás, de a megbeszélt intervallumon belül megtörtént, és már az új abroncsokkal gurulnak az autóink a városban.

Mivel teljesen kezdők voltunk, így nagy megkönnyebbülés volt számunkra, hogy teljeskörű garancia vonatkozik az új autógumikra, amikkel ha bármi gond lesz, és javítani kell, esetleg cserélni, azt vállalják. Amikor házhoz hozták, a szállítók javasolták, hogy rendszeresen ellenőrizzük majd őket, mert egy apró hibából is lehet később súlyos probléma, esetleg defekt, ami balesetveszélyes.
A szemrevételezésen kívül érdemes őket tisztítani is, illetve ellenőrizni a keréknyomást, főleg nagy hőingadozások idején, hiszen az autógumik reagálnak a környezeti változásokra. A tárolás is figyelmet igényel, lehetőleg száraz helyen, letakarva rakjuk el a következő idényre.
Ezek fényében azt kell mondjam, hogy precíz szolgáltatást nyújt a gumidiszkont, mert nem csak a hozzáértőknek szól a honlapjuk, hanem azoknak is, akik csak kevésbé vagy egyáltalán nem értenek a gumivásárláshoz. Ettől függetlenül – ahogy azt a honlap is kiemeli – a cserét és a szerelést mindig szakműhelyben, szakemberre bízzuk!